KoiCave Koi Masters

scroll naar beneden, lees alles over de beoordelingspunten

en bekijk en beoordeel jouw favoriete koi master!

De bouw

het belangrijkste en moeilijkste onderdeel

Het belangrijkste en meteen het moeilijkst om te beoordelen is de body van de koi. Ten eerste mag de koi geen gebreken vertonen. Beschadigingen, misvormingen of zelfs het ontbreken van onderdelen mag niet voorkomen. De vorm van de koi is erg belangrijk. Een brede kop dient gelijkmatig over te gaan in een vloeiend sigaarvormig lichaam. Richting de staart dient een vloeiende lijn zichtbaar te zijn zonder versmallingen achter de kop, achter de borstvinnen of waar dan ook in de bodylijn. Een vette koi (hangbuik) wordt niet op prijs gesteld evenals een te magere (invallen achter de borstvinnen). Vanzelfsprekend zijn bulten of gaten ook een no-go. Alle vinnen van de koi dienen mooi symmetrisch gevormd te zijn en mogen geen beschadigingen vertonen. De kop dient mooi breed te zijn met een brede bek en lange kieuwdeksels. Een spits toelopende kop wordt minder gewaardeerd. Erg belangrijk zijn de schubben. Er mogen geen schubben ontbreken en ze moeten netjes in lijn liggen. Ja, dit is ook een aspect dat bij de beoordeling van de body hoort. Het aandeel punten voor body in de totale beoordeling bedraagt circa 40%!

De huidkwaliteit

een veelomvattend onderdeel

Op een koishow is de huidkwaliteit goed voor ongeveer 30% van de punten. Na de body dus het belangrijkst. Bevat de slijmhuid plaatselijk geen verdikkingen? Zijn de kleuren/pigment overal even intensief? Zijn de overgangen van basiskleur naar patroon mooi strak en overal gelijk? Heeft de koi een mooie glans? Stel u deze vragen en u kunt de koi voor een groot deel op huidkwaliteit beoordelen.

Het patroon

balans is de sleutel

Het derde punt waar de koi voor 20% op beoordeeld wordt. Het patroon en de kleur daarvan bepaalt meestal de variëteit van de koi. Een patroon dient mooi in balans te zijn. Zo moet bijvoorbeeld het rood op een kohaku mooi verdeeld zijn over de gehele koi. Dus niet een rode kop en schouder en de rest van de koi helemaal wit. De rode spot op het hoofd van een tancho ligt liefst netjes in het midden en loopt bijvoorbeeld niet aan 1 kant over een oog heen.

De algehele indruk

laat jouw gevoel spreken

Hanteert u de percentages dan telt deze indruk voor 10% mee. Bekijk het filmpje via de link. Komt de koi lekker gezond, rustig en alert over dan heeft dat de voorkeur boven een koi die maar stil op de bodem ligt.

Het stemlokaal

1. HET IS VERPLICHT OM ELKE KOI TE BEOORDELEN!

2. Het is niet mogelijk om meerdere keren een stem uit te brengen! er mag dus maximaal 1 stembiljet voor go sanke en 1 stembiljet voor overige worden uitgebracht. wanneer dit wel gedaan wordt krijgen wij een fraudemelding en wordt je helaas uitgesloten van deelname en wordt jouw stemming automatisch verwijderd!

Go Sanke

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11Gegevens
  • Koi 1
  • Flipke

    

   Variëteit: Sanke  

   Lengte: 60cm  

   Geslacht: Unknown  

   Dealer: NVT  

   Kweker: Sakai  

   Filmpje: Klik Hier!  

Overige

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11Gegevens
  • Koi 1
  • Sharon

    

   Variëteit: Karashigoi  

   Lengte: 73 cm  

   Geslacht: Female  

   Dealer: Arts and Ants  

   Kweker: Konishi  

   Filmpje: Klik Hier!